Theo Niermeijer - Collage: stifttekening met stempels van tandwieltje - Vendu

AcheterTheo Niermeijer - Collage: stifttekening met stempels van tandwieltje? Enchérissez de 50!
Ce lot a été vendu Afficher le lot
Dessins / Aquarelles

Connexion ou s'inscrire pour voir le rendement

Mettre un lot similaire en vente
AcheterTheo Niermeijer - Collage: stifttekening met stempels van tandwieltje? Enchérissez de 50!
AcheterTheo Niermeijer - Collage: stifttekening met stempels van tandwieltje? Enchérissez de 50!AcheterTheo Niermeijer - Collage: stifttekening met stempels van tandwieltje? Enchérissez de 50!AcheterTheo Niermeijer - Collage: stifttekening met stempels van tandwieltje? Enchérissez de 50!
Mettre un lot similaire en vente
  • Description
  • Theo Niermeijer (1940-2005)
TypeDessins / Aquarelles
Période1945 à 1999
TechniqueCollage
SupportPapier
EncadréNon encadré
Dimensions24 x 32 cm (h x l)
SignéSigné à la main
Traduit avec Google Translate. Texte original afficher .
Collage van Theo Niermeijer. Stifttekening met stempels van tandwieltje en tandwieltje onder plakband. Afmetingen blad: H24 x b32cm. Het werk is, links onderin, voorzien van een atelier stempel. De authenticiteit van het aangeboden werk wordt volledig gegarandeerd.
Herkomst: Dit werk komt uit een map, uit het persoonlijk archief van de kunstenaar.

Verzenden: onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.


Theo Niermeijer was een daadkrachtig man en een verwoed reiziger. Hij volgde diverse kunstenaarsopleidingen in Amsterdam, Antwerpen en Warschau en reisde door Noord-Afrika, IJsland, de Verenigde Staten en het Midden- en Verre Oosten. Met name invloeden uit dat Verre Oosten zijn in Niermeijers werk terug te vinden.

Eén van zijn ateliers bevond zich in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, op een locatie waar de komende jaren veel gaat veranderen: het vervuilde gebied naast het nieuwe IJburg. Een enorme lap grond met loodsen, auto´s in diverse staten van ontbinding, vrachtwagens en woonwagens. Honderden van zijn sculpturen stonden er binnen en buiten, tussen wrakken en brandnetels, geleund tegen bomen en muren.

Beelden uit een vroegere periode (totempalen, opgebouwd uit liggende ovalen, met maan- en zonnetekens, spiralen, harten en maskerachtige gezichten) stonden hier gebroederlijk opgesteld naast zijn nieuwe, meer abstracte beelden. Niermeijer noemde zichzelf ´de dichter van de schroot´. Het materiaal voor zijn sculpturen vond hij onder meer op scheepswerven, waar hij de overblijfselen van metaal-snijmachines verzamelde.

Door zijn reizen naar India, Tibet en China raakte hij in de ban van de oud-Chinese en de Boeddhistische filosofie. Sporen hiervan komen terug in zijn werken op papier en in zijn plastieken. Hij verdiepte zich in de ceremoniën van het Boeddhisme, het aanroepen van de goden. "Het is een soort bezwering, een exorcisme, het afroepen van bescherming." Niermeijer maakte enorme ´blow-ups´ van tantra´s en mandala´s.

Belangrijkste inspirator voor Niermeijer was de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Ondanks hun verschil in werkwijze. Niermeijer werkte in het wilde weg, toevallig en willekeurig, zonder vast rijm en metrum. Hij had een relatie met de gedachtewereld van het Zenboeddhisme, in die zin dat men wordt geholpen door een “onzichtbare hand die het denken stopt en die je helpt scheppen uit de oneindige zee van creatieve mogelijkheden. Het is absoluut noodzakelijk dat je veel werkt, liefst iedere dag om die stroom aan de gang te houden en om je ogen en handen te sturen” aldus Niermeijer. Hakuin’s Home is een hommage aan Hakuin Ekaku, een oude Japanse Zen meester die leefde van 1686 tot 1769.
État
ÉtatBon
Links bovenin zitten wat lichte kreukels.
Expédition
Retrait sur place L'œuvre peut être récupérée sur place. En tant qu'acheteur, vous devez apporter vos propres matériaux d'emballage. L'emplacement est : 's-gravenzande, Les Pays-Bas
EnvoiColis postal
Prix> 10KG ou plus grand que 1.00 x 0.50 mètre
A l'intérieur de : Les Pays-Bas 12,95 €
Vers la Belgique 21,95 €
Vers l'Allemagne 21,95 €
Au sein de l'Europe 21,95 €
Vers le monde entier 50,00 €

Garantie
GarantieEn mettant le lot en vente, j'accepte les conditions de garantie telles qu'elles s'appliquent sur Artpeers en ce qui concerne l'exactitude de la description du lot mis aux enchères

Le vendeur assume l'entière responsabilité de ce lot. Artpeers ne fait que fournir la plate-forme pour cette transaction, à finaliser directement avec le vendeur. Plus d'informations.

Connexion ou s'inscrire pour voir le rendement

Retrait sur placeOui, c'est possible
Le lot se trouve à'S-GRAVENZANDE,  Les Pays-Bas
Détails de la vente
Heure de début19-11-2021 à 12:35
Heure de fin25-11-2021 à 14:05
Enchères (1)
Connexion ou s'inscrire pour afficher l'historique des enchères